بسیاری از شرکتها هم اکنون توسط هیئت مدیره و یا جمعی از سرمایهگذاران و کاربران اداره میشوند که میتوان آنها را به عنوان یک حاکمیت متمرکز طبقهبندی کرد. براساس آخرین دادهها، میانگین اندازه هیئت مدیره بزرگترین شرکتها حدود 10 نفر است و در حالی که بخش بسیار کوچکی از شرکت را تشکیل میدهند، اما آنها قدرت زیادی بر نحوه اداره شرکت دارند.
آنها میتوانند تصمیم بگیرند که کدام کارمندان و مدیران اضافه و یا حذف شوند، در کدام پروژهها سرمایهگذاری کنند و استراتژی کلی شرکت را تعیین کنند.
اما ارزهای دیجیتال با ماهیت غیرمتمرکز خود، چنین نحوه مدیریتی با اهداف آنها مغایرت داشت و به همین دلیل شاهد سازمانهای غیرمتمرکز هستیم که توسط جامعه خود اداره میشوند. این سازمانهای مستقل و خدمات امور مالی غیرمتمرکز، با کمک توکنهای حاکمیتی یک روش مدیریتی عادلانه، غیرمتمرکز و شفافتر را ارائه میدهند.
در بسیاری از پلتفرمها، هر توکن حاکمیتی برابر با یک حق رأی است. این توکنها برای اتصال و مشارکت جوامع پروژه ها ایجاد شده اند تا اطمینان حاصل شود که پروژههای بلاک چین میتوانند به طور سالم و عادلانه توسعه یابند.
توکن حاکمیتی چیست و چگونه فعالیت میکند؟
توکنهای حاکمیتی، ارزهای دیجیتالی هستند که معمولاً در سازمانهای مستقل غیرمتمرکز و دیگر پروژهها با حاکمیت غیرمتمرکز فعالیت دارند. این توکنها اغلب به دلیل وفاداری و مشارکت در فعالیتهای شبکه به کاربران فعال و وفادار اعطا میشود.
دارندگان این توکنها میتوانند در مورد مسائل پیرامون پلتفرم از جمله مسیر توسعه، برنامههای مالی، نحوه مدیریت خزانه و دیگر موارد حق رأی داشته باشند و در این تصمیمگیریها مشارکت کنند. معمولاً رایگیریها به کمک قراردادهای هوشمند انجام میشود و به همین دلیل نتایج بدست آمده شفاف هستند و به طور خودکار اجرا میشوند.
یکی از اولین توکنهای حاکمیتی توسط میکر دائو، عرضهکننده استیبل کوین محبوب دای عرضه شد. پروتکل میکر برای مدیریت خود یک توکن حاکمیتی به نام MKR عرضه کرده است که هر توکن آن، برابر با یک رأی است و تصمیماتی که بیشترین رأی را بدست آورند در این پروتکل اجرایی میشوند.
انتصاب اعضای تیم، تعدیل هزینهها و اتخاذ قوانین جدید از جمله مواردی هستند که دارندگان توکنهای حاکمیتی میتوانند پیرامون آنها تصمیم بگیرند.

توکن های حاکمیتی به کاربران حق مشارکت و رای در تغییرات و توسعه شبکه را می دهند.
از دیگر توکنهای حاکمیتی محبوب بازار میتوانیم به کامپاند اشاره کنیم. کامپاند یک پروتکل دیفای است که کاربران را قادر میسازد تا توکنهای خود را قرض دهند و یا وام دریافت کنند. در ازای فعالیت در این پروتکل، کامپاند به این کاربران توکن حاکمیتی خود به نام COMP را پاداش میدهد که به این کاربران اجازه میدهد تا در مورد تغییرات کلیدی تصمیمگیری کنند.
توکنها متناسب با فعالیتهای زنجیرهای کاربران تخصیص داده میشوند و هرچه از کامپاند بیشتر استفاده کنید، توکنهای COMP بیشتری نیز دریافت میکنید.
از اهمیت توکنهای حاکمیتی غافل نشوید
بازار این ارزهای دیجیتال طی چند سال گذشته حسابی داغ بوده است و سود خوبی را نصیب بسیاری از سرمایهگذاران قدیمی خود کرد. با داشتن قدرت رأی برای مدیریت پروژهها، این توکنها سنگ بنای تمرکززدایی هستند و کاربرد مهمی در اکوسیستمهای بلاک چینی پیدا کردهاند.
پیشبینی میشود با رشد بیشتر حوزه دیفای و برنامههای غیرمتمرکز، شاهد افزایش قیمتی و گسترش هرچه بیشتر این توکنها باشیم.