بازار ارزهای دیجیتال همانند دیگر بازارهای مالی جهان، روزهای خوب و بد خود را دارد و نوسانات قیمتی به عوامل مختلفی از جمله شرایط اقتصادی جهان، اخبار و دهها مورد دیگر بستگی دارد. نوسانات کوتاه مدت طبیعی هستند و همواره وجود دارند اما برخی تغییرات قیمتی به شکل طولانی مدت انجام میشوند و تمام بازار را تحت تاثیر خود قرار میدهند. در برخی مواقع روند قیمتی در مجموع به سمت مثبت است (بازار گاوی) و برخی زمانها روند قیمتی به سمت منفی (بازار خرسی) حرکت دارد. اما اصطلاح خرس و گاو ارز دیجیتال به چه معنی است و این بازارها چه زمانی و به چه دلایلی ایجاد میشوند؟
خرس و گاو، نبرد بی پایان در بازار ارز دیجیتال
اصطلاح گاو و خرس کلمات جدیدی نیستند و مدت زمان زیادی است که از آنها در بازارهای مالی استفاده میشود. تمامی بازارهای معاملاتی برای فعالیت، نیازمند خریداران و فروشندگان هستند و طبیعی است که برای خرید یک کالا باید فروشنده داشته باشیم و برای فروش یک کالا، وجود خریدار ضروری است.
تعداد و مقدار معاملات انجام شده توسط خریداران و فروشندگان میتواند نوسانات قیمتی را رقم بزند و در اینجا است که کفه ترازو به هرطرف سنگینی کند، قیمت نیز واکنش میدهد. در صورتی که تعداد خریداران و معاملات خرید در بازار افزایش پیدا کند، قیمت بازار افزایش پیدا میکند و در سمت مخالف اگر فروشندگان دست برتر را پیدا کنند قیمت کاهش پیدا میکند. خریداران و فروشندگانی که اصطلاح گاو و خرس به آنها داده شده است.

بازارهای خرسی و گاوی همواره رخ می دهند و باید واکنش مناسب نسبت به آنها را بدانید.
بازار گاوی چیست؟
به صورت خلاصه بازار گاوی به وضعیتی گفته میشود که بازار روند صعودی دارد، عموما شرایط اقتصادی و سیاسی جهان خوب است و ارزش ارزهای دیجیتال به طور مداوم در حال افزایش است. این افزایش با بالا رفتن تعداد خریداران و تقاضا در بازار ایجاد میشود و همچنین شاهد کاهش عرضه با نگهداشتن ارزهای سودآور هستیم.
به عنوان مثال، با همه گیری کرونا و کاهش فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی سنتی، بسیاری در سراسر جهان با فضای مجازی و سرمایه گذاری دیجیتال از جمله ارزهای دیجیتال آشنا شدند. یک بازار جذاب و مناسب برای سرمایه گذاری با خدمات متنوع و تعداد بسیار زیادی ارزدیجیتال که میتوانست بهترین فرصت برای کسب سود را در اختیار هرکسی قرار دهد.
در مدت زمان کوتاهی مقدار سرمایه بزرگی به این بازار وارد شد و شاهد رشد بسیاری از ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین، اتریوم، کاردانو، سولانا و حتی بسیاری از آلت کوینهای کمتر شناخته شده مانند دوج کوین و شیبا اینو و دیگر میم کوینها بودیم. بازاری که به طور مداوم علامتهای مثبت را از خود نشان میداد و هر هفته قیمت بسیاری از ارزها چندین برابر هفته قبلی خود میشدند.
بازار خرسی چیست؟
از سوی دیگر، بازار خرسی بازاری است که ارزش ارزهای دیجیتال حداقل 20 درصد کاهش پیدا کند و به کاهش ادامه دهد. به عنوان مثال، در سال 2017 سقوط معروفی در بازار رمزارزها ایجاد شد و بیت کوین از 20 هزار دلار و ثبت اوج قیمتی جدید در آن زمان، در طی چند روز به 3200 دلار کاهش پیدا کرد.
نشانههای یک بازار نزولی با افت 20 درصدی یا بیشتر نسبت به اوجهای قیمتی قبلی دیده میشود و علاوه بر کاهش قیمتی ارزها، این روند نزولی ادامه پیدا میکند. این روند نزولی بر نحوه دید سرمایه گذاران در بازار نیز تاثیر میگذارد و با افزایش ناامیدی و ترس، الگوی نزولی را تشدید میکند.
برخی شرایط مانند سیاستهای اقتصادی ضعیف، ترکیدن حباب بازار و بلاها و بحرانهای طبیعی میتواند منجر به بازار نزولی شود و این بازارها فاقد خوش بینی و اطمینان عمومی به بازار است که در طول بازار صعودی دیده میشود.
در بازار ارزهای دیجیتال، کاهش قیمتی بازار فرصت مناسبی برای خرید، ورود و یا افزایش داراییها شناخته میشود اما دانستن اینکه دقیقا چه زمانی بازار نزولی به پایان خود نزدیک میشود بسیار دشوار است.
احساسات خود را کنترل کنید
بازارهای گاوی و خرسی هر دو بخشی جدانشدنی از بازار ارزهای دیجیتال هستند و مهم است تا استراتژیهای مشخصی برای هریک از شرایط ایجاد شده در بازار داشته باشید. طمع و ترس دو احساس مهم و تأثیرگذار در تصمیمات اقتصادی شما هستند و برای کسب سود از ترید ارزهای دیجیتال، مهم است تا این احساسات را کنترل کنید. فراموش نکنید که بازار ارزهای دیجیتال پرنوسان است و در هر زمان، احتمال رخ دادن اتفاقات غیرمنتظره وجود دارد. پس تحقیق و بررسی را قبل از معاملات خود فراموش نکنید.